Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

Tunceli’de sokak hayvanlarına güvenli yaşam alanı kuruluyor

Tunceli’de sahipsiz sokak hayvanları sorununa çözüm amacıyla güvenli yaşam alanı oluşturuluyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Şefik Aygöl, hem vatandaşların hem de hayvanların güvenliğini önemsediklerini vurguladı.

Sağlık emekçilerinden yönetmelik tepkisi

Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri düzenlemeyle maaşlarının kesintiye uğradığını belirterek Ankara’da eylem yaptı. “Sağlık bir haktır, pazarlık konusu yapılamaz” diyen emekçiler, yönetmeliğin geri çekilmesini, insani ve kamusal bir sağlık sistemi talep etti.

Çin’den uzayda savaş provası: Gri Bölge savaşları için geri sayım başladı

Çin’in uzaydaki iddialı adımları, Washington ve Taipei hattında ciddi bir gerginliğe yol açıyor. Resmi açıklamalarında uzay faaliyetlerinin askeri olmadığını savunan Çin’e karşılık, ABD ve Tayvan, Çin’in “uzaydaki köpek dövüşü” olarak adlandırılan …

Bu turizm şehri hamam böcekleriyle mücadele ediyor! Resmen istila edilmiş

Tarihi dokusu, mimarisi ve kültürel zenginliğiyle her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Roma, bu kez ismini bambaşka bir krizle duyuruyor: uçan hamam böceği istilası. Özellikle yaz aylarında hızla çoğalan Amerikan hamam böcekleri (Periplaneta americana), şehrin neredeyse tüm mahallelerinde görülmeye başlandı.

İran’ın iki gün önce atanan savaş zamanı komutanı öldürüldü

İsrail, İran’ın yeni atanan Genelkurmay Başkanı Ali Şadmani’yi Tahran’daki karargahına düzenlenen hava saldırısıyla öldürdüğünü açıkladı. Şadmani’nin daha görevindeki ilk haftada hedef alınması, İran’da güvenlik zafiyetine dair tartışmaları alevlendirdi. İran, Genel Kurmay Başkanı’nın ölümünü henüz doğrulamadı.

Kocaeli’de devrilen otomobildeki yolcu yaralandı

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tırın çarptığı otomobil, bariyerlere çarpıp yoldan çıkarak bir iş yerinin önüne devrildi. Kazada 1 kişi yaralandı.