Türkiye hayvancılıkta kan kaybetmeye devam ediyor: ‘Yerli üretimi bitirdiler’

Hayvancılık sektöründe yaşanan ekonomik kriz, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından ele alındı. Gürer, sektördeki ithalat bağımlılığının artması ve et üretiminin azalması neticesinde üreticilerin borçlarını ödeyememesi sonucunda hayvanlarını ve tarım makinelerini icra yoluyla kaybettiğini açıkladı. Gürer, bu durumu “tarımın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir sorun” olarak nitelendirirken, yaşanan krizin derinleştiğine dikkat çekti.

Gürer, borçları nedeniyle hayvanlarına icra gelen üreticilerle ilgili örnekler vererek, “Nisan ayında Tekirdağ Çerkezköy’de bir üreticinin borçları nedeniyle 33 adet Malta melezi anaç keçi ve 30 adet oğlak, toplam 277 bin 338 TL muhammen bedelle icra yoluyla satışa çıkarılmıştı. Benzer şekilde Eskişehir Beylikova’da da 10 adet Holstein cinsi dişi sığır, 800 bin TL muhammen bedelle satışa sunuldu” dedi. Gürer, borçlarını ödeyemeyen üreticilerin hayvanlarını kaybetmesinin sadece bireysel bir iflas olmadığını, aynı zamanda ülkenin hayvancılık kapasitesinin doğrudan küçülmesi anlamına geldiğine vurgu yaptı.

Gürer, “Tarım makineleri ve ekipmanları icra yoluyla satışta” diyerek, hayvanların yanı sıra tarım makinelerinin de satıldığını belirtti. “Nisan ayında Niğde’den sıyırıcı bıçak 3 bin TL’ye, Bursa’dan ekim mibzeri 110 bin TL’ye, Denizli’den balya makinesi ise 3 milyon 700 bin TL’ye satılmıştır. Ayrıca, Mayıs ayında İzmir Foça’dan tarım makineleri, Manisa’dan zeytin yıkama makineleri ve Denizli’den balya makineleri icra süreçlerine dahil edilmiştir” şeklinde örnekler verdi. Gürer, iktidarın tarım politikalarını eleştirerek, “İcra dairelerinde hayvanlar, tarım makineleri ve hatta besi damları satışa sunuluyorsa, tarımdaki krizin varlığı görmezden gelinemez. Üreticilerin borçlarını ödeyemez hale gelmişken, hayvancılık ithalatla sürdürülmeye çalışılıyor” dedi.

Gürer, “Oysa üreticinin desteklenmesi ve yerli üretimin teşvik edilmesi gerekirken, mevcut politikalar bu yapıyı daha da zayıflatmaktadır” diyerek, üreticilerin borçlarının ertelenmesi ve üretim süreçlerinin desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Gürer, bu krizin sadece üreticiler için değil, ülkenin gıda güvenliği açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Tarım ve hayvancılık sektörü için somut çözümcü adımlar atılmalı, aksi takdirde et üretimi azalacak, ithalat bağımlılığı artacak ve ülkemizin tarımsal kalkınması zarar görecektir” dedi.

Son olarak, Gürer, “İthalata harcanan milyarlarca lira, bizim besicimizin eline geçseydi bugün bu tabloyla karşılaşmazdık. Yerli üretimi desteklemek yerine ithalata bağımlı bir yapı kurdular. Yerli üretimi bitirdiler, ithalatı artırdılar” diyerek, tarım sektöründeki ekonomik darboğazın borçlanma verilerindeki hızlı artışla daha da belirgin hale geldiğini belirtti. Gürer, son bir ayda tarım sektörüne ait borç miktarının 935 milyar 936 milyon TL’den 970 milyar 137 milyon TL’ye yükselerek 34 milyar liralık bir artış gösterdiğini ve üreticilerin girdi maliyetlerinin artması nedeniyle borçlanmaya sürüklendiğini vurguladı.

Related Posts

Enerjisa Enerji’den yeni tahvil ihracı! Tam 1 milyar lira…

Enerjisa Enerji’den yapılan açıklamaya göre, şirket, Ak Yatırım aracılığıyla Borsa İstanbul TLREF Endeksi değişimine endeksli 728 gün vadeli, 1 milyar liralık tahvil ihracını 14 Mayıs’ta başarıyla tamamladı. Söz konusu ihraçla birlikte …

Şimşek yana yana yatırımcı aramasın da ne yapsın! Cariden sonra bütçe de açık verdi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 2025 yılı Nisan ayına ait merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri açıklandı. Bakanlık verilerine göre, Nisan ayında bütçe 174,7 milyar TL açık verdi. Böylece yılın ilk dört ayında toplam açık 885,5 milyar TL’ye …

Borsa günü yatay tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 1,38 puan artarken, toplam işlem hacmi 109,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,40, holding endeksi yüzde 0,62 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,42 …

CHP’li Barut: “AKP ekonomiyi çökertti, yangın büyüyor”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP iktidarının büyüttüğü ekonomik ve siyasi kriz sonucu halka açlık, yoksulluk ve sefalet dayatıldığını, yüksek enflasyon ve faizlerin ocakları söndürdüğünü söyledi. Halk kan ağlarken iktidarın çözüm yerine krizi büyüttüğünü aktaran Barut, “Açlık, sefalet ve yoksulluk dayatması sonucu üretim durdu, borçlar ödenmiyor. Bu düzeni değiştireceğiz” dedi.

Asya borsaları coştu: ABD-Çin anlaşması piyasaları uçurdu! (14 Mayıs 2025)

Küresel piyasalarda da ABD ile Çin’in 90 günlüğüne karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak indirme kararı iyimserliği desteklemeye devam ederken, tarifelerin ekonomik etkilerine dair belirsizlikler yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor …

PKK kendini feshetti. 47 yıllık kanlı tarih bitti. Son iki hafta: Hint-Pakistan savaşı, Rusya-Ukrayna barışı, ABD-Hamas görüşmesi, İsrail’in by-pass oluşu… Hepsinde Türkiye kazandı!

Son iki haftada bütün dünyayı ilgilendiren olağanüstü şeyler yaşandı. Devam ediyor ve edecek . Yeni küresel güç yapılanmasının şekillenmesine dönük çok büyük adımlar atılıyor. Hepsinin merkezinde Türkiye var. Hepsinde kazanan tarafta Türkiye var . Hepsinde Türkiye akıl ve bilgelikle hareket ediyor. Hepsi Türkiye’nin güç inşasına çok büyük yığınaklar yapıyor. Hepsi Türkiye’nin “ Süper Güç ” gerçeğini tescil ediyor, ilan ediyor. HİÇBİR BARIŞ TÜRKİYESİZ OLAMAZ. HİÇBİR SAVAŞ TÜRKİYESİZ OLMAZ. Artık