Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

LGS ne zaman saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? kaç dakika sürecek? MEB Sınav Kılavuzu: LGS oturum başlangıç saatleri ve dakikaları

LGS sınav saati ve oturum dakikaları sınava son bir gün kala öğrenciler tarafından merak edilip araştırılıyor. En çok sorgulananlar arasında ise “2025 LGS ne zaman saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? kaç dakika sürecek?” sorusunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki merak edilen sorular LGS sınav kılavuzunun yayınlanmasının ardından cevabını buldu. Peki, LGS ne zaman saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili ayrıntılar…

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA 13 HAZİRAN 2025 (İstanbul, Ankara, İzmir ve il il) | Diyanet cuma namazı vakitlerini yayınladı! Cuma namazı kaçta kılınacak, kaç dakika sürecek, nasıl kılınır, kaç rekat?

Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli başta olmak üzere il il belli oldu. Haftalık namaz saatlerini yayınlayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın namazvakitleri.diyanet.gov.tr internet adresinden cuma namazı vakitlerini paylaştı. 13 Haziran cuma namazı kaçta? sorusu da namaz ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. Bu hafta 81 ilde ‘Düğün Yapmanın da Bir Âdâbı Vardır’ konulu cuma hutbesinin okunmasının ardından, öğle ezanından sonra cuma namazı eda edilecek. Tüm illerin cuma namazı saatini Diyanet namaz saatleri üzerinden yada hurriyet.com.tr üzerinden öğrenebilirsiniz… Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Peki, 13 Haziran cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır? İşte, 13 Haziran tüm illerin (81 il) cuma namazı saati öğrenme ekranı ve kılınışı hakkında ayrıntılı bilgiler.

TYT ve AYT aynı okulda mı olacak? TYT ve AYT sınavları farklı okullarda mı, aynı okulda mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında TYT ve AYT aynı okulda mı olacak sorusu merak konusu oluyor. YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki ana oturumda gerçekleşecek. Adayların en çok merak ettiği konulardan biri de bu iki sınavın aynı okulda yapılıp yapılmadığı oluyor. Peki, TYT ve AYT sınavları farklı okullarda mı, aynı okulda mı? İşte, o detaylar

ATA AÖF SINAV TAKVİMİ 2025 || ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınav tarihi için öğrencilerin geri sayımı başladı. Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi bahar yarıyılı sonu final sınavı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sonuçların erişime açılmasının ardından gözler bütünleme sınavı takvimine çevrildi. Lisans ve ön lisans eğitimlerini açıktan devam ettiren öğrencilerin katılımı ile bahar yarıyılı bütünleme sınavları ilan edilen takvim doğrultusunda düzenlenecek. Peki ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı? İşte ayrıntılar…

Kitap basımı yüzde 31 azaldı, akademik ve inanç konulu kitaplarda artış yaşandı

Kitap basımı yüzde 31 azaldı, akademik ve inanç konulu kitaplarda artış yaşandı

YALOVA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025: Yalova’da Kurban bayram namazı saat kaçta? Diyanet Yalova Kurban Bayramı namaz saati

Yalova bayram namazı saati, Diyanet tarafından açıklandı. Bayram namazı saati ile Kurban Bayramı’na giriş yapacak olan Yalova sakinleri, günün ilk ibadetini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Diyanet’in yayımladığı bilgiler ışığında, Yalova bayram namazı saati hususunda bilgi edinecek olan binlerce Müslüman, sabahın erken saatlerine alarmlarını kuracak. Peki, Yalova bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, tüm iller ve Yalova bayram namazı saatleri bilgisi