Cem YILDIRIM: Madenciler Hakları İçin Direnmeye Devam Ediyor
Yerin metrelerce altında, bir avuç kömür için bir ömür feda eden madenciler, dün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde yitirdiklerini anarken, hakları için direnmeye devam edeceklerinin mesajını verdi. Hak mücadelesi sürerken Çayırhan Termik Santrali’nde çalışan işçiler, “Emeğimizden vazgeçmeyiz” diye haykırdılar.
İLK ZAFER İŞÇİNİN
Ankara’da yılda 3.5 milyar lira kâr eden santral, 5 milyon metrekarelik maden sahasıyla birlikte 2 milyar liraya satılmak istendi. Madenciler direniş gösterdi. SÖZCÜ, Çayırhan’daki bu direnişi “5’liye değil millete”, “Çayırhan’ı satacaklar, işçiyi evden atacaklar” şeklinde haberlerle duyurdu. Santralin satışı için son teklif 4 Aralık Madencilerin Günü’nde alınacaktı ancak işçilerin direnişi sonucunda ihale ertelendi. Özelleştirme kararına karşı mücadelelerini sürdüren madenciler, iktidara seslenerek “Ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için üretiyoruz. Emeğimizin ve haklarımızın gasp edilmesine, rant oyunlarına kurban gitmesine izin vermeyiz. Özelleştirmeden vazgeçilsin” dedi.
“EKMEK PEŞİNDEYİZ”
Bağımsız Maden İş Sendikası, şehit işçileri anarken “Madencileri 4 Aralık’ta çalıştıran holdingler, sarı sendikalar bugünü mesajla geçiştiriyor. Emekçiler haklarını ararken, ekmeğinin peşine düştüğünde, madende öldüğünde ortada yoklar” açıklamasını yaptı. Maden Mühendisleri Odası ise açıklamasında “Madenciler; ülkemizde yaşadığımız yoksulluk, özelleştirmeler, anti demokratik uygulamalar ve iş kazaları nedeniyle acı içerisinde. Bilimden, emekten ve halktan yana olmaya devam edeceğiz. Baskılar mücadelemizi durduramayacak.” ifadelerine yer verdi.
Soma için adalet hala gelmedi
13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasında 301 işçi şehit oldu. Türkiye Maden İşçileri Sendikası dün şehit madencileri anarken, aileler 10 yıldır verdikleri hukuk mücadelesine rağmen adaletin henüz sağlanmadığını belirtti. Anma töreninde konuşan Rıza Sal, “İş yerlerimize kilit vurulacak. Maaşlarımızı alamıyoruz. Sesimize kulak versinler” dedi.
Madenlerde 22 yılda 2188 işçi şehit oldu
Türkiye’de yaklaşık 216 bin maden işçisi bulunmasına rağmen iş güvenliği konusunda sorunlar yaşanıyor. Son 22 yılda 2188 emekçi iş cinayetine kurban gitti. Bir yılda 74 madenci hayatını kaybetti. Mevcut iktidarın önceliği ise yeni maden sahaları açmak oldu. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “AKP iktidara geldiğinde 1189 maden ruhsatı vardı, bugüne kadar 386 bin maden ruhsatı verildi. 2011 yılında 6298 olan özel maden şirketi sayısı günümüzde 7028’e yükseldi” açıklamasında bulundu.
Tekmeleyen danışman ise ödüllendirildi
Soma’daki facia sonrası madenci ailesini tekmelemesiyle gündeme gelen Yusuf Yerkel, o dönem başbakanlık müşaviri olarak görev yapıyordu. Yerkel’in bu hareketi büyük tepki çekmişti ve sonrasında görevden alındı. Daha sonra Futbol Federasyonu’nda göreve başladı.