ESOGÜ’de Enoki Mantarı Yetiştiriciliği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) enoki mantarı yetiştiriciliği üzerine deneme çalışmaları yapılıyor.

Enoki mantarı, başta Çin olmak üzere Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetiştiriliyor. Türkiye’de doğada bulunmasına karşılık yeterince bilinmeyen ve ticari üretimi henüz yapılmayan enoki mantarı üretimi ile ilgili çalışmalar yeni. Diğer kültür mantarları gibi enoki mantarı da potansiyel sağlık yararları nedeniyle büyük talep görüyor. Sağlık yararlarına katkıda bulunduğuna inanılan triterpenoidler, polisakkaritler, antienflamatuar ve antioksidanlar dahil olmak üzere çeşitli biyoaktif bileşikler içeriyor. Mantarlar içerdikleri yüksek protein, karbonhidrat, vitamin, mineral maddeler, antioksidanlar ve zengin lif, antibiyotik, antienflamatuvar, antitümör özellikler bakımından zengin bileşikler nedeniyle gıda sektöründe ve tıbbi kullanımda oldukça değerli. Sentetik ve organik bileşenleri parçalayabilme yetenekleri sayesinde biyoteknoloji alanında ilgi çeken organizmalar olarak biliniyor.

“Sürdürülebilir tarımda ön plana çıkıyor”

Enoki mantarı ince, uzun, beyaz saplarıyla grup halinde toplu olarak gelişiyor. Bu mantar istiridye mantarı ve tıbbi olarak kullanılan ganoderma mantarı gibi parçalanmamış ölü dokular üzerinde besleniyor. Mantarlar tarımsal atıklar ile beslenmesinden dolayı sıfır atık ve sürdürülebilir tarım açısından da öne çıkıyor. Çevre kirliliğine sebep olan tarımsal atıkların kültür mantarı kompostunda kullanılması, mantara olan ilgiyi arttırıyor. Tarımsal atıklardan çok değerli gıda üretimi sağlanabiliyor.

Mantar yetiştirme ortamları yani substratlar, mantarların büyüme ve gelişmesinde biyolojik üretim etkinliği ve kaliteyi etkiliyor. Substratlar temel makromolekülleri; selüloz, hemiselüloz ve lignin gibi lig-noselülozik kalıntıları barındırıyor. Enoki mantarının lignoselülozik polimerleri ayrıştırma konusundaki enzimatik yeteneği, verimli substrat kullanımı, başarılı yetiştirme, yüksek verim ve katma değerli ürünlerin üretimi için oldukça önemli. Uygun formülasyon sağlamak üzere bir substrat, çeşitli materyallerle zenginleştirilebiliyor.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan mantarhanede çeşitli mantar türlerinin yetiştiriciliği konusunda araştırmalar yapılıyor. Bir yüksek lisans tez çalışması kapsamında enoki mantarı üzerine yürütülen araştırmada farklı yetiştirme ortamları denenerek en iyi verim ve kalitenin elde edileceği ortam belirlenmeye çalışılıyor. Yetiştirme süreci farklı aşamalardan oluşuyor. İlk olarak Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden alınmış olan tohumluk misaller pamuk, talaş, kepek, gıda atıkları gibi materyaller kullanılarak farklı formülasyonlarda substratlar oluşturuluyor. Substratlar zararlı mikroorganizmalardan arındırılmak üzere sterilizasyon işlemine maruz bırakılıyor, ardından misel ekimi yapılıyor. 20- 25 günlük kuluçka sürecinin ardından yaklaşık 8-10 gün 7-8 derece sıcaklıkta bekledikten sonra üretim odasına alınıyor. Hasat dönemi üç haftayı bulabiliyor; birer kilogramlık torbalardan 200-250 gram verim alınabiliyor.

“Bölgesel bitkisel atıklar değerlendiriliyor”

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Çömlekçioğlu ESOGÜ Haber’e yaptığı açıklamada kültür mantarlarının saprofit olarak beslendiklerini, asıl besin maddelerinin odun, yani selüloz olduğunu söyledi. Çeşitli bitkisel atıkların farklı karışımlarını hazırlayarak en uygun ve de bölgesel bitkisel atıkların kullanılması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Çömlekçioğlu; “Araştırmalarımızda hem bölgesel atıkları değerlendirilerek daha ekonomik üretim yapabilmeyi hem de çalışılan mantar türünde en yüksek verim ve kalitenin sağlanabildiği yetiştirme ortamlarını belirlemeyi amaçlıyoruz” dedi.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Mantarhanesi 2021 yılında Bölgesel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüyle ortak proje kapsamında kurulmuştur. Dört senede bir araştırma projesi ve üç yüksek lisans tez projesi tamamlandı. Mantarhanede hem tıbbi mantarlar hem de kültür mantarlarının farklı yetiştirme ortamlarının yetiştiricilikteki kalite ve verim üzerine olan etkileri araştırılıyor. – ESKİŞEHİR

Related Posts

Bircoin üst üste rekor kırdı: Uzmanlar esas uçuracak rakamı bekliyor

Kripto para borsasınd abugünlerde Bitcoin fırtınası kasıp kavuruyor. Yatırımcıların şüpheli baktığı kripto borsasında bazı gelişmeler Bitcoin’in yönünü yukarı çevirdi. Bitcoin’e artan kurumsal talep, ETF girişlerinin artması ve Donald Trump …

Döviz yatırımcısına yüzde 45 zarar! Yatırımda getiri şampiyonu kim oldu?

Yüksek enflasyonda yurttaşlar parasını korumak için sürekli yatırım arayışında. TÜFE’den arındırıldığında yatırım araçlarının kazandırdığı oranları Halk Ana Haber’de Ekrem Açıkel anlattı. 1. SIRA NAMI DEĞER GÜVENLİ LİMANDA Külçe altın olarak 100 …

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

İhracatçılara taahhütlerini tamamlama için ek süre ve itiraz hakkı

Devletten vergi ve harç muafiyeti alan firmalara, ihracat taahhütlerini yerine getirmeleri için daha fazla zaman tanındı. Ceza alan şirketler ise 30 gün içinde itiraz edebilecekler.