Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

CHP’li Özçağdaş’tan Bakan Tekin’e sordu: Devlet okullarında kaç temizlik personeli var?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda temizlik personeli ve hijyen sorununu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Yargıtay tacizcisini öldüren liseli Azra’ya verilen cezayı fazla bulup bozdu

Kars’ta kendisini 3 yıl boyunca taciz ettiği iddiasıyla Birdal Doğan’ı (40) tabancayla vurarak öldüren lise öğrencisi Azra E.’ye (17) verilen 8 yıl 4 ay hapis cezası, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi tarafından fazla bulunarak bozuldu. Azra E., yeniden yargılanacak.

İstanbul’da 4 saatte 949 gözaltı!

Polis ekiplerinin “Huzur İstanbul” uygulamasında çeşitli suçlardan aranan 446 şüphelinin de aralarında yer aldığı 949 kişi gözaltına alındı. Uygulama 2 aşamada yapılırken ayrıca, trafik ekiplerince 43 bin 212 araç ve 2 bin 662 motosiklet kontrol edildi. 2 bin 350 araç ile 29 sürücüye işlem uygulandı, 6 araç trafikten menedildi. Denetimlerde 1 milyon 190 bin 444 liralık trafik cezası kesildi.

Dünyadan İsrail’in İran’a saldırısına tepkiler: Bu tırmanış kimsenin çıkarına değil, şimdi diplomasiye dönüş zamanı

Dünyadan İsrail’in İran’a saldırısına tepkiler: Bu tırmanış kimsenin çıkarına değil, şimdi diplomasiye dönüş zamanı

İmamoğlu’ndan ‘Gaziosmanpaşa’ tepkisi: O yüzdeki ifadeyi unutmayın

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gaziosmanpaşa’da yapılan başkan vekili seçimini kazanan AKP’li aday Eray Karadeniz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi.

Kırklareli’nde feci kaza: Genç İpek’in acı sonu

Kırklareli’de otomobilin ağaca çarptığı kazada, İpek Hançer hayatını kaybetti. Baran C. ise yaralandı.