Hangi meslekler erken emeklilik hakkını kaybetti? Yıpranma payı hangilerinde kaldırıldı? SGK tam liste açıkladı

“`html

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Yeni Düzenleme: Fiili Hizmet Süresi Zammı Kısıtlanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı ile ilgili önemli bir düzenleme hayata geçirdi. Kurumun yayımladığı 98 sayfalık resmi liste, birçok meslek grubunun bu haktan yararlanamayacağını göstermekte. Bu yenilik, 4/A sigortalı çalışanları etkiliyor ve belirli meslek kodlarına göre kısıtlamalar getiriyor.

Uygulama Ne Zaman Başlayacak?

Yeni uygulama, Nisan 2025 dönemine ait olan hizmetlerin bildiriminden itibaren geçerli olacak. Bu tarihten sonra, yıpranma payı içinde yer almayan meslekler için çalışanların emeklilik süresinde herhangi bir indirim yapılmayacak. Ayrıca, işverenlerin SGK’ya kanıtlayıcı belgeler sunmaları zorunlu olacak.

Yıpranma Payı Nedir?

Yıpranma payı, zorlayıcı ve riskli işlerde çalışan sigortalıların erken emeklilik hakkı elde etmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem aracılığıyla, çalışanlara yıllar bazında ek süre tanınarak emeklilik süreleri azaltılmaktaydı. Ancak, bu yeni düzenleme ile birlikte bazı meslek gruplarının bu avantajdan yararlanma imkanı kaldırılmıştır.

Hangi Meslekler Kapsam Dışında?

SGK tarafından açıklanan listeye göre, erken emeklilik hakkı kaldırılan meslek grupları şunlardır:

  • İlçe Belediye Başkan Yardımcısı
  • İl Belediye Başkan Yardımcısı
  • Kurum Başkanı-Kamu
  • Daire Başkanı
  • Kurum Başkan Üyeleri
  • Genel Müdür
  • Genel Sekreter-Kamu
  • Hukuk Müşaviri-Kamu
  • Diğer Müşavirler-Kamu
  • Bölge Müdürü-Kamu
  • … (ve diğer meslek grupları)

Bu listeye dâhil olan mesleklerin sahipleri, fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacak.

Düzenlemenin Amaçları

Yeni düzenlemenin arkasındaki temel hedefler arasında, emeklilik sistemi üzerindeki yükü azaltmak ve gereksiz kayıpları önlemek bulunmaktadır. Ayrıca, daha adil bir sistemin kurulması beklenmektedir. SGK, bu değişikliklerle birlikte kurum kaynaklarının daha verimli kullanılacağını öngörmektedir.

Çalışanlar Ne Yapmalı?

Çalışanlar, yeni düzenlemeye göre; hangi meslek kategorilerinde yer aldıklarını kontrol etmeli ve gerekli belgeleri tam olarak hazırlayarak SGK’ya sunmalıdır. Ayrıca, emeklilik süreçlerini dikkate alarak, finansal planlamalarını yeniden gözden geçirmeleri de önerilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Fiili hizmet süresi zammı ne zaman sona erecek?

    Nisan 2025 itibariyle, kapsam dışı meslekler için bu uygulama sona erecek.

  2. Kimler bu düzenlemeden etkileniyor?

    4/A sigortalı çalışanları, yeni düzenlemeye göre meslek gruplarının kapsamına göre etkilenmektedir.

Sonuç

Yeni fiili hizmet süresi zammı düzenlemesi, pek çok çalışanın emeklilik planlarını etkileyebilir. Dolayısıyla, SGK’nın verdiği bilgilere dikkatlice göz atılması ve güncel bilgilere ulaşılması büyük önem taşımaktadır. Tüm çalışanların, bu tür değişikliklerden haberdar olması, gelecekteki sosyal güvenlik haklarının korunması açısından kritik öneme sahiptir.

“`

Related Posts

YTÜ’den Başarı Bursu Desteği

Yıldız Teknik Üniversitesi, YKS’de başarılı öğrenciler için kapsamlı burs ve destek programı başlattı.

Emlak İlanlarındaki Fiyat Artışı Denetim Altında

Bakanlık, haklı sebep olmadan fiyat artışlarına ceza uygularken, bazı emlakçılar fiyatları gizliyor.

Afyonkarahisar’da Belediyeye Ait Kocaöz Tarlasında Buğday Hasadı Yapıldı

Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz Belediyesi, 850 dekarlık alanda buğday ekimi yaptı. Hasat, Kaymakam Nazmi Yücel’in katılımıyla gerçekleştirildi ve bu ekimin belediyeye gelir sağladığı vurgulandı.

Tarife belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Gazetecilik Meslek Yasası’na Acil İhtiyaç

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınının, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Yerel kalkınma hamlesi çağrısı üzerine

Yatırım ortamında öngörülebilirlik ve esneklik sağlanması amacıyla başvuruların yıl boyunca sürekli olarak alınabildiği bir sistem tasarlanmalıdır. Bu sayede yatırımcılar, programın sabit takvimine bağlı kalmaksızın, kendi iş planlamaları doğrultusunda başvuru yapma imkânına kavuşur