TESK Başkanı’ndan tarım politikası uyarısı: Fiyat artışları nasıl önlenebilir?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sebze, meyve ve bakliyat fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Vatandaşın en çok şikayet ettiği konuların başında sebze, meyve ve bakliyat fiyatları geliyor. Burada en önemli tedbir, bölgesel tarımın ve tarım alanlarının çok iyi kullanılmasıdır” dedi.

PLANLI TARIM VE TEŞVİKLERİN ÖNEMİ

Palandöken, planlı tarım politikalarının uygulanması gerektiğine işaret ederek, “Teşviklerin, o bölgelerde hangi ürünlerin ekileceğine göre belirlenmesi ve planlanması gerekir. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin ihtiyaca uygun şekilde ekilmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanırsa, fiyat artışları önemli ölçüde önlenebilir” diye konuştu.

ÜRÜN FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİNDE PLANLI TARIMIN ROLÜ

Ürün fiyatlarının düşmesi için planlı tarımın ve doğru nakliyenin önemine değinen Palandöken, “Zeytin ağacı uzun ömürlüdür fakat zeytin ve yağın soframıza ulaşabilmesi için tedarik zincirinin iyi planlanması ve fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekir. Tarımsal alanların yönetiminde bu husus da dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM PLANLAMASI

Palandöken, tarımsal bölgelerin haritalarının çıkarılması gerektiğini belirterek, “Mevsimsel olarak hangi ürünlerin hangi bölgelerde soğuktan ve dondan etkilenmeyecek şekilde üretileceği belirlenmelidir” dedi ve ekledi “Domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sık kullanılan ürünlerin fiyatlarını gören vatandaş, bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Oysa baştan itibaren doğru bir planlama yapılırsa, bu ürünlerin bölgesel olarak dengeli üretilmesi sağlanabilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir.”

Related Posts

Bircoin üst üste rekor kırdı: Uzmanlar esas uçuracak rakamı bekliyor

Kripto para borsasınd abugünlerde Bitcoin fırtınası kasıp kavuruyor. Yatırımcıların şüpheli baktığı kripto borsasında bazı gelişmeler Bitcoin’in yönünü yukarı çevirdi. Bitcoin’e artan kurumsal talep, ETF girişlerinin artması ve Donald Trump …

Döviz yatırımcısına yüzde 45 zarar! Yatırımda getiri şampiyonu kim oldu?

Yüksek enflasyonda yurttaşlar parasını korumak için sürekli yatırım arayışında. TÜFE’den arındırıldığında yatırım araçlarının kazandırdığı oranları Halk Ana Haber’de Ekrem Açıkel anlattı. 1. SIRA NAMI DEĞER GÜVENLİ LİMANDA Külçe altın olarak 100 …

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

İhracatçılara taahhütlerini tamamlama için ek süre ve itiraz hakkı

Devletten vergi ve harç muafiyeti alan firmalara, ihracat taahhütlerini yerine getirmeleri için daha fazla zaman tanındı. Ceza alan şirketler ise 30 gün içinde itiraz edebilecekler.